Razlika med tiskom na platnom in giclee fine art tiskom

Verjetno si se že srečal s težavo, ko si želel kupiti sliko, pa ne veš točno kaj pomenijo izrazi tisk na platno in giclee fine art tisk. Vidiš pa, da je razlika v ceni med originalom in tiskom zelo velika.

Danes ti bom razložila razliko med originalom, tiskom na platno in giclee fine art tiskom.

Kaj je original?

Original je slika, ki jo umetnik naslika enkrat in je neponovljiva. Obstaja torej samo en izvod. V originalni sliki vidimo in začutimo energijo s katero umetnik izrazi sebe, svoje občutke. V njej se vidi sled čopiča, lopatke ali nanos brave ter drugih materialov. Originalne slike so vedno bolj cenjene in dragocene.

Primer originalne slike:

Kaj je tisk na platno?

Tisk na platno je slika, ki je iz brizgalnega tiskalnika natisnjena na slikarsko platno. Če je tisk dober, potem je lahko le-ta težko ločljiv od originala. Kvečjemu, ko se mu popolnoma približate ali se ga dotaknete boste opazili razliko.

Originalna slika se najprej skenira, nato pa se natisne na platno.

Za lažji transport jo pogosto dobite v trpežnem kartonskem tulcu. Tisk na platno ima bel rob, ki je namenjen za napenjanje na podokvir. Lahko pa ima zrcalni rob- kar je sedaj izjemno priljubljeno in meni osebno bolj všeč, saj se motiv iz platna nadaljuje čez rob slike. In v tem primeru ne potrebujete okvirja za sliko. Torej, če dobite platno v tulcu, ga dajte napet na lesen podokvir.

Prilagam link do posnetka, kjer vidite kako tisk na platno napnejo na podokvir.

 

Kaj je giclee fine art tisk?

Beseda Giclée je nastala iz mešanice francoskih besed; gicleur, kar je tehnični izraz za šobo ali curek in gicler za brizganje.

Izraz Giclée - izgovorjen zee-klay - je prvotno ustvaril tiskar Jack Duganne leta 1991. Danes se uporablja za opis likovnega tiska s pigmenti na osnovi arhivskih kakovostnih črnil, izdelanih na naprednih brizgalnih skalnikih.

Kakšna je glavna razlika med Giclée in drugimi tehnologijami tiskanja?

Medtem ko številne tradicionalne tehnologije tiska, na primer litografija, uporabljajo klasično kombinacijo 4-barv CMYK, tiskalniki Giclée uporabljajo do 12 posameznih barv.

To omogoča veliko bolj gladke prehode v gradientu in širšo barvno lestvico. Z drugimi besedami, več globine in bogastva do končnega odtisa, ki pomaga ustvariti osupljiva živahna umetniška dela z neverjetno reprodukcijo.

Primer giclee fine art tiska na fotografski papir.

 

 


Lepo se imej do naslednjič, ko te čaka spet ena lušna Art novica☺.

 

                                               

Pridruži se moji mailing listi

UPORABI  10%  POPUST

Z vpisom email naslova vam bomo občasno pošiljali elektronska sporočila o:
- ekskluzivnih promocijah
- nagradah
- novicah.