Majski salon 2019

Majski salon 2019

Kraj razstave: V razstavnih prostorih Narodnega muzeja Slovenije – Metelkova, Maistrova ulica 1, Ljubljana

Datum razstave: četrtek, 16. maj – 15. avgust 2019

Odprtje razstave: sreda, 15. maj 2019 ob 19. uri

Najstarejša slovenska razstava, ki jo na ogled postavljamo od leta 1909 dalje, MAJSKI SALON ZDSLU, je letos posvečena SLIKI. Odprtje razstave bo v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova, Maistrova ulica 1 v Ljubljani, v sredo, 15. maja 2019 ob 19. uri. Razstava bo na ogled do 18. avgusta 2019.
Majski salon ZDSLU v zadnjem obdobju pridobiva na veljavi, kar smo dokazali z razstavami preteklih dveh let, ko smo začeli sistematično vzpostavljati odnos do same likovne umetnosti in jo, skozi posamezno področje, obdelovati ločeno. Pomembno nam je bilo, da kot kuratorje povabimo umetnike same. Tako smo tudi letos razstavo zaupali umetniku. Osnutek je naredil prof. Bojan Gorenec, izbor avtorjev, ki bodo letos sodelovali na Majskem salonu, pa je zaupal mlajšim kolegom, trem dobitnikom priznanj Riharda Jakopiča, akademskim slikarjem Viktorju Berniku, Tini Dobrajc in Urošu Potočniku.

Za letošnji »Majski salon ZDSLU 2019 – SLIKA – s podnaslovom: Ali obstaja kakšna spodbuda, ki je močnejša od tistega, kar prihaja iz naše osebne domišljije?« so selektorji izbrali 114 avtorjev iz vseh devetih regionalnih društev.

Kot vsako leto na Majskem salonu, bomo tudi tokrat na razstavi podelili nagrade Majskega salona ZDSLU 2019: dve priznanji in še eno priznanje za mladega avtorja. Nagrajence bo izbrala žirija, sestavljena iz predsednikov umetniških svetov vseh devetih regionalnih društev. Nagrado in priznanji bomo slovesno podelili na odprtju razstave.

Nazaj