Samostojna razstava Ugriz v čas v galeriji DLUL, 2019

Na razstavi se predstavljam z izborom del zadnjih treh let, cikel in razstavo pa sva skupaj s kiparko Paolo Kraševec naslovili Ugriz v čas in s tem tudi nakazali svojo zasnovo razstavljenega projekta.

Vse prevečkrat ljudje živimo v preteklosti in prihodnosti. Da smo prisotni in živimo točno v tem trenutku, je redkost. In to se zgodi, ko slikam. Vsaka slika je odraz samo tistega neponovljivega trenutka.  Z brezčasno razsežnostjo se odpira drugačno spoznavanje, takšno, ki ne ubija duha, ki živi v slehernem bitju in stvari. Kakor hitro spoštujemo sedanji trenutek, se nezadovoljstvo in upor razblinita in življenje prične teči z radostjo in lahkotnostjo.

Tako so na mojih platnih našle svoj prostor različne barvne ploskve, ki mi predstavljajo simbolno navezavo na moj notranji svet občutkov, ki se porajajo točno ob tistem trenutku, ko slikam. S tem izražam prepletanje sreče, ugodja, trenutne inspiracije pa tudi kritičnih pogledov na stanje duha v tistem momentu. 

Izbrala sem tehniko akrila na platno. V Združenih državah Amerike je po 2. svetovni vojni ekspresionizem dobil svojo nadgradnjo v abstraktnem ekspresionizmu, kar pomeni, da je občutek, čustvo in sponatnost pomembnejše od razuma, popolnosti in pravil. V moja delavključujem tudi druge medije kot je ometni relief. V sliko je pogosto vkomponirana preprosta shema - število.

Števila na slikah predstavljajo urni čas, ki ga uporabljamo v praktičnih vidikih našega življenja. Je potreben, da se nekaj naučimo iz izkušenj. Ostalo sprejmimo kot je. Kakor hitro nekaj sprejmemo, se um osvobodi in ponovno smo povezani s svojim bitjem. S slikami sporočam, da bi bilo smiselno izkoristiti, sprejeti in živeti v tem trenutku.  S tem doživimo svoj notranji mir. 

Citiram Eckhart Tolle: Ko se bo dovolj ljudi prepustilo sedanjemu trenutku, se bo osvobodilo negativnosti. Če naj Zemlja preživi, mora to postati energija njenih prebivalcev. 

Razstava je bila odprta en mesec v oktobru 2019.

Povezava na napovednik.

Nazaj